Kolumni

Kirjoitin Atrian tiedotteen rehellisesti uusiksi: ”Tehtaassa voidaan tappaa jopa 15 000 lintua tunnissa”

23.9.2024 7:05
Niklas Kaskeala
Yritysten markkinointiviestinnässä negatiiviset asiat ja vaikutukset usein piilotetaan. Niin on tapana toimia erityisesti teollisessa eläintuotannossa viestittäessä. Kirjoitin olennaisilta osilta uusiksi Atrian tiedotteen, jossa juhlistetaan heidän vasta avattua siipikarjatehdastaan, kirjoittaa Niklas Kaskeala.

Atria julkaisi elokuun lopulla tiedotteen, jossa se kertoi avaavansa Nurmon ”tuotantolaitokselle” uuden ”siipikarjatehtaan”. Rehellisesti sanottuna kyse on tappamistehtaasta ja teurastamosta.

Alkuperäinen tiedote on orwellilaista uuskieltä, jossa totuus eläintuotannon mittakaavasta ja vaikutuksista ympäristöön sekä eläinten hyvinvointiin on kätketty huolella valittujen sanojen taakse. Siksi päätin kirjoittaa sitä hieman uusiksi, olkaa hyvät:

Nyt voimme tappaa lintuja niin tehokkaasti, että niitä riittää myös vientiin markkinoille, joissa arvostetaan suomalaista eläinten tehotuotantoa.
MAINOS
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Tiedote:

Atrian Nurmon tuotantolaitoksella sijaitsevan uuden siipikarjatehtaan avajaisjuhlallisuuksia vietetään tänään torstaina 22.8. Kyseessä on Atrian historian toistaiseksi suurin investointi, noin 165 miljoonaa euroa.  Uusi siipikarjatehdas edustaa alansa moderneinta tehdasta niin teknologialtaan kuin energiatehokkuudeltaan. Se on mittava investointi koko suomalaiseen ruokaketjuun ja huoltovarmuuteen.

Todellisuus:

Uuden tappamistehtaan tavoitteena on vastata siipikarjan kasvavaan kysyntään, joka heijastaa laajempaa globaalia lihankulutuksen lisääntymistä. Lihankulutus kasvaa huolimatta siitä, että eläintuotannon ympäristövaikutukset – mukaan lukien ilmastonmuutos, maankäytön muutokset ja vesistöjen saastuminen – ovat hyvin tiedossa. Huoltovarmuuden turvaaminen ei vaadi kymmenien miljoonien lintujen kasvattamista ja tappamista ihmisten ruoaksi.

Tiedote:

Suomalaisen siipikarjatuotannon edelläkävijänä Atrialla oli tarvetta saada lisää kapasiteettia, sillä siipikarjatuotteiden kulutus on ollut kasvussa vuosikymmenten ajan sekä Suomessa että vientimarkkinoilla. Uuden tehtaan myötä Atria Suomen siipikarjan tuotantokapasiteetti lisääntyy noin 40 prosenttia. Investoinnilla luodaan vahvaa tulevaisuuden uskoa kotimaiseen ruokaan ja ruuantuotantoon Suomessa. Uusi tehdas on lattiapinta-alaltaan 3 hehtaaria. Teurastuslinjan kapasiteetti on 15 000 lintua tunnissa. Päivän aikana lintuja tulee 4-7 tilalta. Yhdeltä tilalta voi tulla lintuja useammasta yksiköstä

Todellisuus:

Atrian uusi tehdas mahdollistaa sen, että viisiviikkoisia lintuja on mahdollista tappaa 40 prosenttia enemmän kuin aikaisemmin. Se merkitsee satojen tuhansien lintujen tappamista viikoittain. Tehtaassa voidaan tappaa yhteensä jopa 15 000 lintua tunnissa. Tämä jatkuva tappokoneisto on symboli intensiivisestä ja automatisoidusta eläintuotannosta, jossa eläinten arvo mitataan yksinomaan niiden taloudellisella hyödyllä. Nyt voimme tappaa lintuja niin tehokkaasti, että niitä riittää myös vientiin markkinoille, joissa arvostetaan suomalaista eläinten tehotuotantoa.

Linnut syntyvät ja kuolevat osana globaalia lihantuotantokoneistoa vain ihmisten kulutusta varten.

Tiedote:

Lintujen hyvinvointiin on kiinnitetty prosessin ja logistiikan suunnittelussa erityisen paljon huomioita: on arvioitu kohdat, joissa lintu voisi stressaantua, ja pyritty minimoimaan stressitekijät.

Todellisuus:

Vaikka teurastusprosessi on pyritty tekemään mahdollisimman tehokkaaksi, lintujen elämä ennen teurastusta on kaukana luonnollisista olosuhteista. Pienet parannukset juuri ennen lintujen tappamista eivät poista sitä perusfaktaa, että lintuja kasvatetaan suurissa, ahtaissa tiloissa, joissa niiden liikkuminen on rajoitettua. Linnut kasvavat geneettisesti manipuloituna nopeasti, usein kärsimysten saattelemana, teurastusikäänsä. Linnut syntyvät ja kuolevat osana globaalia lihantuotantokoneistoa vain ihmisten kulutusta varten.

Tiedote:

Atrian kanatuotteet ovat antibioottivapaita. Atrialaisten broilerien kasvatusolot ovat niin hyvät, ettei niitä tarvitse lääkitä antibiooteilla. Antibiootti- ja salmonellavapaus on merkittävä kilpailuetu erityisesti vientimarkkinoilla.

Todellisuus:

Antibioottivapauden korostaminen on osa strategiaa, jolla pyritään vakuuttamaan kuluttajat siitä, että massatuotanto on eettisesti hyväksyttävämpää. Todellisuudessa antibioottien käytön puute ei muuta lintujen lyhyen ja stressaavan elämän perusteita.

Voit lukea alkuperäisen tiedotteen kokonaisuudessaan täällä.

Niklas Kaskeala on pitkän linjan ilmasto- ja vastuullisuusammatilainen. Hän haastaa rohkeasti yrityksiä ja toimistoja, jotka keskellä pahenevaa ilmastokriisiä ja luontokatoa edelleen sortuvat jatkuvaan viherpesuun.

MAINOS