Durat
Ilmiöt

Kierrätettävä Durat Plus -materiaali valmistuu 80 prosenttisesti kierrätysmateriaalista – suomalainen innovaatio lanseerataan Milano Design Weekilla

10.4.2024 9:51
Mitra Vasara
PET-hartsia ja kierrätettyä komposiittia yhdistävä materiaali lanseerataan Milano Design Weekilla huhtikuussa.

Suomalainen Durat tuo ensimmäisenä maailmassa myyntiin solid surface -komposiitin, jossa yhdistetään kierrätysmateriaalista valmistettu PET-hartsi ja kierrätetty solid surface -komposiittimateriaali. PET-hartsi valmistetaan muun muassa muovisissa juomapulloissa käytettävästä PET-muovista. Durat Plus on valmistettu 80 prosenttisesti kierrätysmateriaalista ja on täysin uudelleen kierrätettävä.


– Omassa tuotannossamme olemme jo pitkään tähdänneet materiaalin suljettuun kiertoon. Nyt kun otamme kierrätettäväksi myös muiden valmistajien ylijäämät ja käytöstä poistuvat kalusteet, pystymme vaikuttamaan muovijäteongelmaan paljon laajemminkin, toimitusjohtaja Heikki Karppinen kertoo tiedotteessa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Durat Plus lanseerataan Milanon Design Weekin aikana osana muotoilija Linda Bergrothin Duratille suunnittelemaa ”Porta dei Colori” installaatiota. Installaatio muodostuu kahdestakymmenestäviidestä viiden värin ja kuosin kollaasista. 

– Materiaalien runsaudella on vahvat juuret italialaisessa, klassisessa kiviarkkitehtuurissa, jossa samassa tilassa on saatettu käyttää kymmeniä eri kivilajeja ja -kuoseja. Modernistit, kuten Gio Ponti, jatkoivat samaa perinnettä suunnitellen kiviportaita, joiden jokainen askelma on erivärinen, Bergroth sanoo tiedotteessa. 

Duratin tavoitteena on hiilineutraalius viimeistään vuonna 2025.

Suomalainen Durat (Tonester Oy) on perustettu vuonna 1990. 

Durat syntyi perustajien tavoitteesta hyödyntää jätemuovia designtuotteiden materiaalina ja vähentää kaatopaikalle päätyvän muovin määrää.  

Durat valmistaa solid surface -komposiittimateriaalia, joka valetaan levyiksi sekä altaiksi ja ammeiksi. Levyjä ja altaita myydään työstettäväksi kalustevalmistajille ympäri maailman.

Materiaali valmistetaan Naantalin Rymättylässä. Suomessa valmistetaan kaikki Euroopan alueelle menevät tuotteet. 

Suomen lisäksi Duratia valmistetaan USA:ssa ja Kiinassa vastaamaan kyseisten markkina-alueiden kysyntään. Duratilla on jakelijat Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Hollannissa, Ranskassa ja Italiassa.