Unsplash/Callum Shaw
Ilmiöt

Fossiilisten polttoaineiden mainonta loppuu Ranskassa

30.8.2022 11:55
Toni Rajamäki
Ranska on Euroopan ensimmäinen maa, joka teki linjauksen. Aihe on nostettu tapetille Suomessakin.

Ranska on kieltänyt fossiilisten polttoaineiden mainonnan ensimmäisenä Euroopan maana. Kielto on osa Ranskan uutta ilmastolakia.

Kielto koskee kaikkia energiatuotteita, jotka toimivat fossiilisilla polttoaineilla. Maakaasu ei kuitenkaan kuulu kiellon piiriin, vaikka kyseessä ei olekaan uusiutuva raaka-aine. Maakaasutuotteiden mainontaan tehdään Ranskassa kuitenkin muutoksia ensi vuonna.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Lakimuutos on vahvasti eri ympäristöjärjestöjen ansiota, sillä Greenpeace ja monet muut järjestöt ovat nostaneet ongelmaa esiin näyttävästi. Keskustelua on avattu myös Suomessa Greenpeacen toimesta. Viime vuonna Suomen Greenpeace teki kansaisaloitteen fossiilimainosten kiellon puolesta.

Ylipäätänsä ilmastohaitallista mainontaa on pyritty ajamaan alas Euroopassa. Esimerkiksi Helsingin valtuustossa on jo äänestetty ilmastohaitallisen mainonnan kieltämisen puolesta. Hollannissa taas on kielletty muun muassa halpalentojen mainostaminen.

Greenpeace vertaa fossiilimainontaa tupakkamainontaan, joka on ollut kiellettyä Suomessa vuosikymmenet.

Ranskan Greenpeace ei ollut täysin tyytyväinen maan uuteen fossiilimainontalakiin, sillä uusi laki ei kiellä esimerkiksi sponsoriyhteistöitä. Lakia voisi verrata esimerkiksi Suomen alkoholimainonnan lakiin, jonka mukaan esimerkiksi olutbrändit voivat näkyä tapahtumien yhteydessä. 

Lähde: Euronews