Olli Kilpi / Unsplash
Brändit

Fiskars on tänäkin vuonna Suomen arvostetuin brändi – katso kymmenen kärki

31.8.2023 10:27
Mikko Perttunen
Kärkipaikka irtosi jo viidettä kertaa peräkkäin.

Fiskars on jo viidettä kertaa peräkkäin Suomen arvostetuin brändi Taloustutkimuksen Brändien arvostus -tutkimuksessa.

Uutena kymmenen kärkeen nousivat S-etukortti, Prisma ja Iittala.

Tutkimuksessa oli mukana 78 tuoteryhmää ja 665 brändiä. Vuonna 2023 mukana oli 13 uutta toimialaa ja 51 uutta brändiä.

Katso alta kymmenen arvostetuimman brändin lista.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

TOP 10 Suomen arvostetuimmat brändit

1 Fiskars

2 Abloy

3 Yle Areena

4 Arabia

5 Hyvää Suomesta -merkki

6 S-etukortti

7 Prisma

8 Joutsenmerkki

9 Iittala

10 Sini

Toimialoista arvostetuimpia olivat tuotteen alkuperästä, tuotantotavasta tai ravitsemuksellisesta laadusta kertovat merkit, design, mausteet/sinapit/ketsupit, apteekkiketjut ja juustot. Pohjalla puolestaan ehkä vähemmän yllättäen sähkö- ja energiayhtiöt sekä vedonlyönti/rahapelit ja ruoankuljetus, kasviproteiini/lihankorvike sekä halpakauppaketjut ja -myymälät.

Lue myös: Katso mitä brändejä esimerkiksi minäkeskeiset konservatiivit arvostavat – kuluttajan arvojen ymmärtäminen on välttämätön osa brändin rakentamista

Nuoret positiivisimpia

Ikäryhmittäin tarkasteltuna 15–24-vuotiaat antoivat brändeille positiivisimpia arvoja, ja kriittisimpiä olivat puolestaan 25–39-vuotiaat.

Naiset antoivat selvästi positiivisempia arvoja kuin miehet.

Tuloluokittain tarkasteltuna taloudet, joissa on matalammat tulot, olivat jonkin verran kriittisempiä verrattuna korkeamman tuloluokan talouksiin.

Valio koetaan vastuullisimmaksi

Tutkimuksessa suositelluimpien brändien kärjessä olivat jäätelöbrändi Kolme kaveria, Moccamaster, S-etukortti, Lego, Lapuan Kankurit, Abloy, Icebug, Sievi, Fiskars ja Peten koiratarvike. Tuoteryhmistä parhaiten kolmenkymmenen kärjessä olivat edustettuina jalkineet, design, tuotteen alkuperästä, tuotantotavasta tai ravitsemuksellisesta laadusta kertovat merkit, lastentarvikkeet/lelut sekä autot.

Tutkimuksessa selvitettiin myös, mistä brändistä vastaajat kokevat saavansa parhaan vastineen rahalle. Viiden brändin kohdalla yli puolet käyttäjistä kokee saavansa hyvän vastineen käyttämälleen rahalle. Kymmenen kärki muodostui seuraavista brändeistä: S-etukortti, Prisma, Yle Areena, Fiskars, Kotimaista, Yle, Fairy, Lidl, Abloy ja Havu mäntysuopa.

Listan kärki on lähes sama kuin viime vuonnakin.

Vastuullisuuden osalta kuluttajia pyydettiin nimeämään spontaanisti brändejä, joiden he kokevat olevan erityisen vastuullisia ja tekevän parhaita mahdollisia ratkaisuja omalla toimialallaan vastuullisuuden näkökulmasta.

Valio oli tänä vuonna jälleen selkeästi vastuullisimmaksi koettu brändi. Viiden kärkeen mahtuivat myös Fazer, S-ryhmä, Kesko, Marimekko ja Neste, joka nousi uutena kärkilistalle.

Kysymys vastuullisuudesta on kuluttajille haasteellinen, sillä 43 prosenttia vastaajista ei osannut nimetä yhtään brändiä.

Päivitetty klo 11.03 viimeisellä kappaleella

Tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin huhti-toukokuussa 2023.Vastaaja antoi arvosanan tuntemalleen brändille sen mukaan, miten sitä itsearvostaa. Indeksi voi sijoittua -100 ja 100 välille.