Kuva: Canva Pty Ltd.
Ilmiöt

Eurooppalaiset kuluttajajärjestöt tekivät valituksen Temusta – rikkoo EU:n digipalvelulakia?

16.5.2024 12:35
Mikko Perttunen
Järjestöjen mukaan Temu ei ole tarjonnut kuluttajille laissa määriteltyä kuluttajansuojaa ja käyttää manipuloivia käytäntöjä ja myyntitekniikoita.

Kuluttajaliitto on muiden eurooppalaisten kuluttajajärjestöjen kanssa jättänyt viranomaisille ja EU-komissiolle valituksen hurjalla vauhdilla Suomessakin kasvaneen kiinalaisen verkkokauppa Temun toiminnasta. Järjestöt katsovat, että Temu rikkoo EU:n uutta digipalvelulakia, jonka tarkoituksena on suojata kuluttajia verkko-ostoksilla.

Euroopan komissiolle valitus on tehty kattojärjestö BEUC:n kautta, ja lisäksi 18 eurooppalaista kuluttajajärjestöä on tehnyt valituksen oman maansa kansallisille valvontaviranomaisille.

Järjestöjen mukaan Temu ei ole tarjonnut kuluttajille laissa määriteltyä kuluttajansuojaa ja käyttää manipuloivia käytäntöjä, jotka ovat laittomia EU:n viimeaikaisen lainsäädännön mukaan. Kuluttajajärjestöt ovat jo aiemmin ilmaisseet huolensa myynnissä olevien tuotteiden turvallisuudesta. Temulla on kuukausittain jo yli 75 miljoonaa käyttäjää EU:ssa.

Valituksessa todetaan, että Temu ei tarjoa riittävää jäljitettävyyttä alustallaan myyjinä toimivista kauppiaista, eikä useinkaan pysty antamaan kuluttajille olennaista tietoa tuotteiden myyjästä. Temu ei pysty myöskään kertomaan, täyttääkö tuote EU:n tuoteturvallisuusvaatimukset, eikä tarjoa riittävästi läpinäkyvää tietoa alustalla käyttämistään suositusjärjestelmistä, suositteluiden todenperäisyydestä ja siitä, miten sen käyttämät erilaiset kriteerit johtavat tiettyjen tuotteiden ehdottamiseen.

"Esimerkiksi oman tilin sulkemisprosessista on saatettu tehdä hankalaa."
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Alustalla käytettyjen manipuloivien käytäntöjen tarkoituksena on saada kuluttajat kuluttamaan enemmän kuin he alun perin ovat aikoneet tai halunneet. Esimerkiksi oman tilin sulkemisprosessista on saatettu tehdä hankalaa, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell kuvailee tiedotteessa.

Kuluttajaliiton tiedotteen mukaan useat organisaatiot ovat tähän mennessä kyseenalaistaneet Temussa myynnissä olevien tuotteiden laillisuuden ja turvallisuuden.

Esimerkiksi italialainen kuluttajaryhmä Altroconsumo havaitsi lokakuussa 2023, että yhdeksän kolmestatoista alustalta ostetusta kosmetiikkatuotteesta joko ei sisältänyt ainesosaluetteloa, tai toimitti sen vain osittain. Aiemmin tänä vuonna saksalainen kuluttajajärjestö Vzbv epäili, että Temu rikkoo kuluttajalainsäädäntöä näyttämällä harhaanjohtavia tuotearvosteluja tai johtaa kuluttajia harhaan tavoilla, joilla se näyttää hinnanalennuksia.