DNA
Luovuus

DNA teki mielenkiintoisen löydöksen älylaitteiden käyttämisestä – siitä syntyi kampanja, joka kehottaa ihmisiä pitämään Älyvapaapäivän

4.10.2022 12:00
Toni Rajamäki
“Välillä tahtomattamme unohdumme laitteillemme, vaikka toisinaan olisi myös hyvä pysähtyä pohtimaan, mitkä asiat juuri itselle ovat elämässä kaikkein merkityksellisimpiä.”

Harva uskaltaa tehdä sellaista markkinointia, jossa yrityksen kauppaamia tuotteita kehotetaan välttämään. DNA kuitenkin päätti järjestää kampanjan, jossa suomalaisia kehotettiin laittamaan älylaitteensa sivuun päivän ajaksi.

Kampanjan ajatus lähti DNA:n teettämästä tutkimuksesta, josta selvisi, että lähes puolet suomalaisista kokee käyttävänsä liikaa aikaa älylaitteilla. Siitä syntyi Älyvapaapäivä, jota vietettiin viime sunnuntaina. Teolla DNA kannustaa ihmisiä keskittymään läsnäoloon ilman älylaitteita.

– Älylaitteiden käytön vähentäminen on ollut julkisesti laajasti esillä, ja tutkimuksemme vahvistaa läsnäolon merkitystä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevan yhteisöllisen teemapäivän tarpeelliseksi. Haluamme osaltamme myös madaltaa kynnystä älylaitteista irrottautumiseksi tarjoamalla mahdollisuuden tehdä se samaan aikaan muiden kanssa. Älyvapaapäivä on samalla hyvä mahdollisuus testata, kuinka usein ja missä tilanteissa älylaite houkuttelee ja sitä kautta miettiä omaa laitteiden käyttöä, sanoo DNA:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen tiedotteessa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Tutkimuksen mukaan 44 prosenttia suomalaisista sanoo käyttävänsä liikaa aikaa älylaitteilla. Yleisimmät syyt älylaitteiden liialliselle käytölle ovat luppoajan täyttäminen ja tylsyys, laitteiden parissa helposti ja huomaamatta aiottua pidempään oleminen, käytön tavaksi tuleminen, somen selailuun koukkuun jääminen sekä tiedontarpeen täyttäminen.

Kolme neljästä vastaajasta kokee läsnäolon ilman laitteita tärkeäksi, mutta noin kolmannes kertoo, että älylaitteista irrottautuminen on vaikeaa.

– Emme pärjäisi nykyhteiskunnassa ilman toimivia verkkoja, digilaitteita ja digiosaamista. Laitteiden onkin tarkoitus tehdä elämästämme helpompaa ja mutkattomampaa, jotta meillä jäisi aikaa tärkeille asioille – yksin- ja yhdessäololle. Välillä tahtomattamme unohdumme laitteillemme, vaikka toisinaan olisi myös hyvä pysähtyä pohtimaan, mitkä asiat juuri itselle ovat elämässä kaikkein merkityksellisimpiä. Tutkimustuloksista onkin tulkittavissa selkeä tahto vähentää älylaitteilla vietettyä aikaa, Tolvanen jatkaa.