Ilmiöt

Alepa alkaa toimittaa ruokaa ihmisten koteihin robotilla, joka suunnittelee tekoälyn avulla itselleen sopivimman reitin

Alepa on Suomen ensimmäinen kauppa, joka ottaa käyttöönsä ruoan robottikuljetukset.
Kuva:
HOK-Elanto
Alepa alkaa toimittaa ruokaa ihmisten koteihin robotilla, joka suunnittelee tekoälyn avulla itselleen sopivimman reitin

Kauppaketju Alepa kertoi tiistaina aloittavansa ruoan robottikuljetukset ensimmäisenä Suomessa. Robottitoimitukset käynnistyvät aluksi kuudessa Espoon alueella toimivassa  Alepassa.

– Pystymme robottien avulla tarjoamaan asiakkaillemme uuden kätevän, ympäristöystävällisen, kontaktittoman ja edullisen toimitustavan verkkokaupan tilauksiin. Maailmalla nämä robotit ovat  toimittaneet jo miljoonia tilauksia ja uskon niiden saavan suosiota myös Suomessa. Odotamme mielenkiinnolla, millaista palautetta robotit saavat asiakkailtamme, HOK-Elannon verkkokaupan kehitysjohtaja Jukka Ranua sanoo tiedotteessa.

Robottikuljetukset alkavat tänään tiistaina Otaniemen Alepassa. Jo heti seuraavalla viikolla kuljetusrobottien toimituspiiri laajenee kattamaan viiden muun Espoossa sijaitsevan Alepan lähialueet. Alepa Otaniemen lisäksi Alepa Mankkaa, Alepa Jousenpuisto, Alepa Laajalahti, Alepa  Leppävaara ja Alepa Matinkylä tuovat robottitoimitukset yhteensä 8000 espoolaisen kotitalouden saataville.

Verkosto saattaa kasvaa tulevaisuudessa.

– Kysynnän ja asiakaspalautteiden pohjalta meillä on mahdollisuus kasvattaa robottikuljetusten piiriin kuuluvaa myymäläverkostoa, Ranua jatkaa.

Tältä robottilähetit näyttävät. Kuva: HOK-Elanto

Toimitukset tehdään yhteistyössä robottivalmistaja Starship Technologiesin kanssa. Robottitoimitus tilataan Starshipin mobiilisovelluksen kautta, ja Alepan henkilökunta pakkaa tilatut ostokset ja lastaa ne robotin kyytiin. Robotin kuljetuslaatikkoon mahtuu kerralla kolme ostoskassia. Robotti suunnittelee tekoälyn avulla itselleen sopivimman reitin toimitusosoitteeseen ja lähtee matkaan. Reitti kulkee jalankulkijoille tarkoitettuja väyliä pitkin, ja robotti tunnistaa mahdolliset esteet sekä ihmiset ja ajoneuvot. Robotin saavuttua määränpäähän asiakas saa puhelimeensa ilmoituksen, joka kertoo tilauksen saapumisesta. Sovelluksen avulla voi myös seurata lähetyksen matkaa reaaliaikaisesti. Robotin päällä oleva kansi aukeaa tilaussovelluksen avulla.

Robotit ajavat 99 prosenttia ajasta itsenäisesti, mutta ihmiset tarkkailevat niiden toimintaa ja voivat ottaa hallinnan itselleen koska tahansa. Sähköllä toimiva päästötön robotti tarkkailee ympäristöään 12 kameran avulla, ja se kulkee noin kuuden kilometrin tuntivauhtia.

– Uskomme, että Alepa-myymälöiden asiakkaat arvostavat autonomisen toimituksen positiivisia ympäristövaikutuksia ja edullista vaivattomuutta. Ystävällisistä roboteistamme, joiden tehtävänä on palvella ihmisiä, tulee varmasti rakastettuja ja suosittuja paikallisissa yhteisöissä,  Starshipin tuotejohtaja Phillip Lindberg povaa.

Starship on virolainen toimija. Yrityksen perustivat Ahti Heinla ja Janus Friis, jotka ovat myös videopuhelinohjelmiston kehittäneen Skypen perustajia. Starship toimii Suomen lisäksi USA:ssa, Iso-Britanniassa, Saksassa, Tanskassa ja Virossa.

Seuraa MarkkinointiUutisia sosiaalisessa mediassa ja saat tuoreet uutiset helposti feediisi.

Lisää luettavaa