Mikko Perttunen
Brändit

100 000 euron Sininen pallo -ympäristöpalkinto Kamupakin perustajille

1.12.2023 14:47
Mikko Perttunen
”Haluamme palkita sellaisia innovaatioita, jotka mahdollistavat ihmisten käytöksen muutoksen isossa mittakaavassa.”

Vuoden 2023 Sininen pallo -ympäristöpalkinto on myönnetty Kamupakin kolmelle perustajalle, Iida Miettiselle, Karri Lehtoselle ja Eero Heikkiselle. Palkinnon kokonaisarvo on 100 000 euroa ja palkitut jakavat sen tasaosuuksin.

Palkinnon perusteina mainitaan, että Kamupakin perustajien kehittämä ratkaisu vähentää ympäristöä kuormittavien kertakäyttöisten noutoruokapakkausten tarvetta ja antaa kuluttajille mahdollisuuden valita noutoruualleen kestävämmän pakkauksen.

Kamupakin ratkaisu on tarjota ravintoloiden käyttöön uudelleenkäytettäviä pakkauksia, jotka pysyvät kierrossa digitaalisen pantin avulla. Palkintoperusteissa todetaan, että palkintoraati näkee, että onnistuessaan skaalautumaan ratkaisu voi olla tienraivaaja nouto- ja pikaruokakentän kestävyydelle. Kamupak on esillä myös Slushissa, johon se on toimittanut 20 000 Sulapac-biomateriaalista valmistettua kuppia (kuvassa).

– Sininen pallo -palkinnolla haluamme nostaa esiin, että kuluttajan käytöksen muutoksella on iso rooli ekologisen kriisin kukistamisessa. Mutta vastuu ei voi olla yksittäisten ihmisten harteilla. Siksi haluamme palkita sellaisia innovaatioita, jotka mahdollistavat ihmisten käytöksen muutoksen isossa mittakaavassa ja tekevät muutoksen helpoksi, palkinnon työryhmän vetäjä, Nesslingin säätiön tiede- ja toiminnanjohtaja Katja Bargum toteaa tiedotteessa.

Sininen pallo -ympäristöpalkinto jaetaan vuosittain. Palkinnon rahoittavat Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Maj ja Tor Nesslingin säätiö sekä Svenska litteratursällskapet i Finland SLS tasaosuuksin. Palkinnon arvo on 100 000 euroa, ja se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2021.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)