Ilmiöt

YK:n tasa-arvojärjestön Suomen-osaston Instagram-tili “shadowbannattiin” vuoden tärkeimmän kampanjan alla – UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas epäilee taustalta löytyvän naisvihamielisen liikkeen masinointi

Hirsikankaan mukaan UN Womenin kaltaisiin järjestöihin kohdistuu laajalti internethyökkäyksiä.
Kuva:
UN Women Suomi
YK:n tasa-arvojärjestön Suomen-osaston Instagram-tili “shadowbannattiin” vuoden tärkeimmän kampanjan alla – UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas epäilee taustalta löytyvän naisvihamielisen liikkeen masinointi

YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin Suomen-osasto törmäsi isoon ongelmaan keskiviikkona, kun selvisi, että järjestön Instagram-tili oli “shadowbannattu” järjestön vuoden tärkeimmän kampanjan alla.

 “Shadowbanning” tarkoittaa ilmiötä, jossa tilin näkyvyyttä rajoitetaan. UN Women Suomen toiminnanjohtajan Jaana Hirsikankaan oman selvityksen mukaan monet käyttäjät eivät pystyneet keskiviikkoiltana “tägäämään” UN Women Suomen tiliä tai löytämään sitä hakutoiminnolla.

Ajoitus vaikutti olevan huonoin mahdollinen, sillä UN Womenilla alkoi tänään torstaina vuoden isoin kampanja, YK:n pääsihteerin António Guterresin alulle laittama kansainvälinen Oranssit päivät -kampanja. Kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta tyttöihin ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta ympäri maailmaa ja kerätään varoja väkivallan vastaiseen työhön.

Hirsikangas ei ole toistaiseksi saanut varmuutta “shadowbannauksen” syistä, mutta todennäköisesti kyse on siitä, että järjestön julkaisuista on raportoitu ahkerasti Instagramille.

– Suomessa on todella aktiivisesti toimiva naisvihamielinen liike, joka vastustaa kaikenlaisia tasa-arvo-oikeuksia. He masinoivat nettivihahyökkäyksiä meidän kaltaisia ryhmiä kohtaan. He suunnittelevat tällaisia tekoja keskustelupalstoilla, joissa he käskevät raportoimaan meidän julkaisuista. Tätä ei voi kuin ihmetellä. Onko näillä ihmisillä mitään muuta elämää? Hirsikangas pohtii.

– Meillä ei ole kuitenkaan mitään loukkaavaa sisältöä, mikä antaisi syyn raportoida.

Ongelmat alkoivat jo aiemmin, mutta tieto “shadowbannauksesta” tuli ilmi vasta keskiviikkona, kun toimittaja Salla Hekkala huomautti asiasta Hirsikankaalle.

– “Shadowbannaus” on meille aivan uusi ilmiö. Olimme aiemmin vain ihmetelleet, miksi jotkut eivät pysty “tägäämään” meidän tiliä. Emme koskaan aikaisemmin ole kohdanneet tätä ilmiötä oman tilimme kohdalla, ja se tuli meille järkytyksenä.

Lopulta kohu kääntyi kuitenkin UN Womenin eduksi, sillä nettihyökkäys toi järjestölle ja kampanjalle valtavan huomion.

– Emme ensin meinanneet uskoa, että meille voisi tapahtua näin, mutta päätimme, että emme jää tuleen makaamaan vaan reagoimme nopeasti. Pyysimme tukea ja apua seuraajiltamme, jotka vastasivat pyyntöömme aivan uskomattomalla tavalla. Sen seurauksena Instagram-tilimme seuraajamäärä kasvoi yli 2500 seuraajalla vuorokaudessa, ja olemme saaneet todella paljon tukea, kannustusta ja apua monilta eri tahoilta.

Juttua muokattu 25.11.2021: Kolmatta ja neljättä kommenttia tarkennettu.

Seuraa MarkkinointiUutisia sosiaalisessa mediassa ja saat tuoreet uutiset helposti feediisi.

Lisää luettavaa