Brändit

Valio, Paulig ja Fazer luopuvat liiketoiminnoistaan Venäjällä

Isot suomalaisyhtiöt ovat tehneet merkittävää liikevaihtoa Venäjällä.
Kuva:
Paulig
Valio, Paulig ja Fazer luopuvat liiketoiminnoistaan Venäjällä

Suomalaiset jättiyhtiöt Valio, Paulig ja Fazer ovat päättäneet luopua liiketoiminnoistaan Venäjällä, kuten lukuisat muutkin suomalaisyritykset ovat päättäneet. Fazer kertoi päätöksestään viikonloppuna, Paulig ja Valio tänään maanantaina.

Valio lopetti viime viikolla kaiken viennin Suomesta Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Samalla raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien tuonti Venäjältä Suomeen lopetettiin. Yhtiöllä on Venäjällä noin 400 työntekijää, ja sen liikevaihto on ollut maassa noin 85 miljoonaa euroa.

– Tuomitsemme jyrkästi Venäjän hyökkäyksen itsenäiseen Ukrainaan. Valiolla ei ole eettisiä toimintaedellytyksiä jatkaa Venäjällä ja lopetamme siksi toimintamme Venäjällä, sanoo Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme tiedotteessa.

Myös Pauligin toimenpiteet alkavat välittömästi työntekijät, asiakkaat ja paikallinen lainsäädäntö huomioiden. Yhtiöllä on Venäjällä noin 200 työntekijää. Venäjä ja ympäröivät maat on yksi Pauligin liiketoimintayksiköistä, ja sen osuus Pauligin liikevaihdosta on noin viisi prosenttia.

Fazer oli viime viikolla pienen kohun keskellä, kun se näytti pitävän kiinni Venäjän leipomotoiminnoistaan, mutta yhtiö tiedotti viikonloppuna, että kaikista liiketoiminnoista luovutaan.

– Emme näe muuta vaihtoehtoa kuin luopua toiminnoistamme Venäjällä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vihamielinen teko, jolla on traagiset seuraukset koko alueelle. Meidän on pitänyt huomioida useita sidosryhmiä ja vakavia seurauksia, emmekä näin ollen ole voineet luopua toiminnasta niin nopeasti kuin olisimme toivoneet. Olemme työskennelleet ja edenneet niin nopeasti kuin on ollut mahdollista, riskit ja uhat huomioiden, sanoo Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum tiedotteessa.

– Ymmärrän, että monet uskolliset ja arvostamamme asiakkaat, samoin kuin monet sidosryhmät ovat kokeneet, että Fazerin olisi pitänyt tehdä tämä päätös jo aikaisemmin. Voin vakuuttaa, että tämä on ollut meille ainoa vaihtoehto koko ajan, mutta olosuhteista johtuen emme ole voineet edetä aikaisemmin, hän lisää.

Venäjällä viime vuonna 157 miljoonan euron liikevaihdon tehnyt Fazer työllistää maassa noin 2300 ihmistä. Venäjän liikevaihto oli viime vuonna 13 prosenttia koko konsernin liikevaihdosta.

Lue myös:

S-ryhmältä kova päätös: luopuu liiketoiminnoistaan Venäjällä
Elintarvikealan yritys Snellman hakee ukrainalaisten työntekijöidensä perheet turvaan Suomeen
Vastuullisuusasiantuntija Maija Lumme toivoo, että yritykset miettivät oman toimintansa vaikutuksia Ukrainan kriisin keskellä

Seuraa MarkkinointiUutisia sosiaalisessa mediassa ja saat tuoreet uutiset helposti feediisi.

Lisää luettavaa