Kolumni

Vain yksi satsaus markkinoinnissa voi johtaa tuplatuloksen tahkoamiseen

8.4.2021 10:00
Mika Hyötyläinen
Jos markkinoinnissa olisi yksi synti, se olisi haluttomuus ymmärtää oman tekemisen vaikutus yrityksen tavoitteisiin, kirjoittaa Mika Hyötyläinen.

Markkinoinnin ammattilaisen tärkein ominaisuus on halu. Hän tarvitsee halun selvittää, miten omalle kontolle annetut yrityksen rahat tuottavat. Miten itse suunnitellut ja toteutetut investoinnit maksavat itsensä takaisin?

Kun tuloksellista markkinointia tekevä ammattilainen ymmärtää, mikä on liiketoiminnan tavoite, hän haluaa selvittää, miten voi omalla toiminnallaan vaikuttaa tavoitteiden saavuttamiseen – on kyse sitten lyhyestä tai pitkästä aikavälistä, taktisesta tai brändimarkkinoinnista. Mitä tärkeämpi tavoite, sitä tärkeämpää on kyetä mittaamaan sen kehittymistä; ymmärtämään syyt ja seuraukset sekä riippuvuussuhteet, jotka siihen vaikuttavat. 

Sama pätee urheiluun. Jos hölkkäät omaksi iloksesi ja saadaksesi raitista ilmaa, on tuskin tärkeää miettiä, millaiset ja millä tiheydellä tehtävät lenkit vaikuttavat kuntoosi.

Jos taas kilpailet ja haluat parantaa tuloksiasi, tarvitset enemmän ymmärrystä juoksun eri osa-alueista, kuten perus- ja nopeuskestävyydestä, perus- ja maksimivoimasta sekä räjähtävästä voimasta. Sinun on tiedettävä, missä kunnossa kroppasi on tällä hetkellä ja millä osa-alueilla tarvitset petrausta. Tarvitset tarkan treenisuunnitelman, sen seurannan ja tulosten mittaamista.

Mitä kovempi urheilija, sitä kovempi on halu treenata mahdollisimman vaikuttavasti ja parantaa tasoa.

Markkinointia ei yleensä tehdä omaksi huviksi vaan tavalla tai toisella yrityksen arvon kasvattamiseksi. Jotta markkinoinnilla voidaan vaikuttaa yrityksen tavoitteisiin, täytyy ymmärtää markkinoinnin vaikuttamisen logiikka.

Mikä on se logiikka, jolla brändikampanja maksaa itsensä takaisin korkojen kera? Mikä on yhden investoidun euron takaisinmaksu? Jos tätä logiikkaa ei ymmärrä, sitä ei voi mitata. Ja jos sitä ei voi mitata, ei voi tietää, toimiiko markkinointi vai ei.

Mikä on se logiikka, jolla brändikampanja maksaa itsensä takaisin korkojen kera?

Aina markkinoinnin mittaaminen ei ole kovin helppoa, mutta niin kuin viidakon vanha sanonta kertoo, tarpeeksi halukas löytää kyllä keinot. Myös markkinoinnin mittaamisessa. 

Usein mittaaminen maksaa. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Sitä ei kannata pelästyä tai vältellä. Jos pystyt tuplaamaan markkinointi-investointiesi tuoton, kaiken järjen mukaan voit surutta satsata mittaamiseen vuosibudjetin verran.

Ensimmäinen vuosi on plus miinus nolla, mutta sen jälkeen tahkoat tuplatulosta. Jos kuulostaa liian hapokkaalta heti alkuun, niin mitä jos laittaisit 10 prosenttia vuosibudjetista mittaamiseen? Tuplausodotuksella tekisit mielestäni varsin hyvän investoinnin. 

Jos pystyt tuplaamaan markkinointi-investointiesi tuoton, kaiken järjen mukaan voit surutta satsata mittaamiseen vuosibudjetin verran.

Mikäli tuplaus kuulostaa rajulta, niin voin kertoa, että ellei markkinointia ole aikaisemmin mitattu, niin tuplausodotus on jopa varsin maltillinen ja jopa alakanttiin. Laittaisin samalla tuotto-odotuksella olevaan osakkeeseen ison potin muhimaan.

Jos markkinoinnissa siis olisi yksi synti, se olisi haluttomuus ymmärtää oman tekemisen vaikutus yrityksen tavoitteisiin.

Markkinoinnin tuloksellisuutta peräänkuulutetaan entistä enemmän, mutta mitä se lopulta tarkoittaa tai markkinointiorganisaatiolta vaatii? Tätä pohtii kolumneissaan Mika Hyötyläinen.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)