Kuvakaappaus Ui juma -videosta
Ilmiöt

Ui juma ja kahen kilon siika jättivät jälkensä suomalaiseen internetkulttuuriin – tässä ovat Suomen ikimuistoisimmat viraalivideot

13.3.2024 9:11
Mikko Perttunen
Spontaanit, tosielämän tilanteissa kuvatut videot menestyivät äänestyksessä.

Valokuituoperaattori Globalconnect järjesti yhdessä tubettaja Roni Bäckin kanssa äänestyksen, jossa suomalaiset valitsivat Suomen ikimuistoisemman viraalivideon. Kisan voittajaksi nousi Ui Juma -video ja kakkossijan jakoivat Kahen kilon siika ja Puuhöylä.

Suomalaisen internetkulttuurin ikimuistoisemmaksi videoksi saatiin yli 600 ehdotusta. Niiden joukosta Globalconnect valitsi yhdessä Bäckin kanssa kymmenen finalistia, joista kansa pääsi äänestämään suosikkiaan. Joukossa on niin kotivideoita kuin viraalihiteiksi nousseita pätkiä ammattituotannoista.

Äänestyksen voitti yli 30 prosentin äänisaaliilla Ui jumana tunnettu video, jossa pohjalaispojan pyöräreissu päättyy kylmään lampeen. Voittovideon kuvannut Timi Järvikuona haluaa kuitenkin oikaista videoon liittyvä yleisen harhaluulon.

– Video pyörii Youtubessa nimellä Ui juma. Tarkkakorvainen kuulija voi kuitenkin itse käydä kuuntelemassa videolta, että toteamus kuuluu ”Voi juma”, eikä ”Ui juma”, Kärki kertoo tiedotteessa.

Hopeamitali päädyttiin jakamaan tasapisteiden vuoksi kahdelle viraalivideolle: pilkkiaiheiselle Kahen kilon siialle ja Tony Hällforssin tähdittämälle Puuhöylävideolle, jossa Voittopotti-ohjelman juontaja saa kovasanaista palautetta.

– Kilpailussa menestyivät erityisesti spontaanit, tosielämän tilanteissa kuvatut videot, joista on tullut koko Suomen rakastamia klassikoita. Juhlistamme voittajavideoita lahjoittamalla niille omat internetkulttuurin klassikko -muistomerkit paikkakunnille, joissa ne on kuvattu, Globalconnectin viestintäpäällikkö Crista Känsälä kertoo.

Voi juma -video on kuvattu Vaasassa Gerbyn lammella. Kahen kilon siika nousi Käntinlammen rannalla Siilinjärvellä, ja vonkale punnittiin Jännevirran kyläkaupalla. Puuhöylä tehtiin Pöllölaaksossa Helsingissä.

"Voittajia on ollut mukava kontaktoida."
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Voittajia on ollut mukava kontaktoida, sillä kaikki ovat olleet kovin onnellisia voitosta, ja moni on jo ehdottanut muistomerkille myös paikkaa, Känsälä sanoo.

Bäck toivoo, että ensimmäistä kertaa järjestettävä kisa innostaisi suomalaisia kuvaamaan myös uusia ikonisia viraalivideoita:

– Suomalaista internetkulttuurin viraaliviihdettähän ei ole palkittu vielä koskaan. Toivonkin, että tämä kisa innostaisi suomalaisia pitämään aktiivisesti kameraa esillä eri tilanteissa, jotta saisimme jatkoa näille upeille internetkulttuurin klassikoille, Bäck sanoo.

Kaikki ehdolla olleet finalistit

Kahen kilon siika – YouTube-sensaatio, jossa videota kuvannut Tuoppi innostuu vilpittömästi koukkuun tarttuneesta valtavasta eväkkäästä.

Turo puhuu siansaksaa – 4-vuotias Turo otti Ylen haastattelussa kantaa koulun kieltenopetukseen ja sanoi itse puhuvansa hyvää siansaksaa.

Voi juma – pyöräreissu päättyy kylmään lampeen ja voimasanoiltakaan ei säästytä

Karhumies (Perke** siihen et koske) – valitut voimasanat kaikuvat videolla ja mökkipihalla vieraileva mesikämmen ottaa jalat alle

Tonnin seteli – Kummelin toiseksi viimeisen tuotantokauden päätösjaksossa nähty Tonnin seteli on yksi komediaryhmän legendaarisimmista sketseistä ja myös tunnettu meemi

Annin lempieläin on pupu – MTV3:n uutisten Annin lempieläin on pupu - haastattelusta tuli meemi jo vuonna 2008. Siinä toimittaja haastattelee päiväkoti- ikäistä Annia laihoin tuloksin.

Olitkos vielä nukkumassa? – Uuno Turhapuron huutelu on jäänyt elämään omana viraalivideonaan.

Puuhöylä – Puuhöylä-sanonta on peräisin television Voittopotti-tietokilpailusta ja siitä on tullut internetissä leviävä meemi. Tony Hällfors saa kovasanaista palautetta kisan osallistujalta.

Tsajajajaja – ”Mitähän jos pelaisi pari erää pokeria, jos vaikka alkaisi ajatus juoksee”, Ismo Laitela sanoo vuosien takaisessa Salatut elämät -sarjan jaksossa. Kohtaus päättyy legendaarisiin sanoihin ”tsjajajaja”, joka on alkanut elää omaa elämäänsä

Ei se virpominen oo mun juttu – monen suosikiksi noussut video, jossa pääsiäisen aikaan haastateltu lapsi ei selvästikään pidä virpomisesta.

Juttua muokattu kello 14.00: Korjattu Timi Järvikuonan sukunimi