Media

Tutkimus: Yli puolet suomalaisnuorista seuraa uutismediota säännöllisesti, tulos on kansainvälisesti merkittävä

2.2.2023 12:10
Satu Hurme
Tutkijat ovat huolissaan "uutisminimalisteista", jotka törmäävät uutisiin vain sattumalta sosiaalisessa mediassa ja altistuvat väärälle tiedolle herkemmin kuin uutisia säännöllisesti seuraavat nuoret.

Jyväskylän yliopiston tuoreen kyselytutkimuksen mukaan yli puolet 15–19-vuotiaista suomalaisnuorista lukee uutisia perinteisen median verkkosivuilta ja digisovelluksista. Nuoret myös hakeutuvat tarkoituksella lukemaan uutisia, eivätkä vain törmää niihin vahingossa. 

Tutkimustulos on merkittävä, sillä tulokset ovat olleet kansainvälisissä tutkimuksissa päinvastaisia. Niiden mukaan nuoret törmäävät uutisiin sosiaalisessa mediassa sattumanvaraisesti, ja suurin osa nuorista seuraa uutisia hyvin vähän tai ei ollenkaan.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Myös Suomessa on paljon nuoria, jotka törmäävät uutisiin pääosin sosiaalisessa mediassa.

–  Vaikka tutkimus osoittaa, että monet suomalaiset nuoret seuraavat uutisia hyvin, on huolestuttavaa, että lähes kolmasosa vastaajista oli ”uutisminimalisteja”. Nämä eivät seuraa uutisia tarkoituksella juuri mistään perinteisestä mediasta, vaan törmäävät niihin vahingossa sosiaalisessa mediassa. Heillä on paljon suurempi riski altistua väärälle tiedolle ja valeuutisille, kuin niillä nuorilla, jotka seuraavat uutisia suoraan perinteisen median digialustoilta, sanoo Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Niina Sormanen tiedotteessa.

Nuorten ikäluokassa pienin ryhmä koostui niistä uutiskuluttajista, jotka päivittäin etsivät tarkoituksella uutisia digipalveluista, printtijulkaisuista ja televisiosta ja jotka täydensivät informaatiota sosiaalisen median uutisilla.

Tutkimus on osa kahta laajempaa tutkimushanketta: Suomen Akatemian rahoittamaa #Agentit – Nuorten toimijuus sosiaalisessa mediassa -hanketta sekä Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa DigiConsumers-hanketta.