Kolumni

Onnistuminen ei ole tiimityötä työelämän Minä-tyypille – näin murrat myytin siitä, että kaikki on hänen ansiotaan

24.8.2022 7:05
Ulla Jones
Minä-tyyppi on työelämän pillipiipari, joka harhauttaa järkevimmätkin uskomaan satujaan, kirjoittaa Ulla Jones.

Oletko törmännyt Minä-tyyppiin? Sellaisen ihmiseen, joka puhuu minä-muodossa ja on liikuttavan vakuuttunut siitä, että kaikki hänen menestyksensä on hänen omaa ansiotaan.

Hän tuntee sinut ja organisaatiosi sinua paremmin. Viis siitä, että hän on vasta astellut sisään ovesta eikä tunne toimialaasi tai sinua. Minä-tyyppi tietää. Hän on omasta mielestään valovoimainen johtaja, eikä jätä sitä kertomatta. Puheessa vilisisee messiastermit: Minä ratkaisin. Minä palkkaan. Minä maksan. Minä vastaan.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Jokainen meistä, jolla on vähänkin realismin tajua, tietää, ettei mikään saavutus ole koskaan yksilösuoritus. Tekemisessä on mukana aina tiimi tai taustajoukot. Joku muu on myynyt casen, avannut keskusteluyhteyden, mahdollistanut työskentelypuitteet tai vähintäänkin tarjonnut brändin, jonka varjolla luottamus on rakennettu. Ainoa oikea sooloartisti on yksin yrittäjä, ja sellainen Minä-tyyppi ei ole. 

Hän on työelämän ristiriita. Yksilökeskeinen kunnian omija, jonka itsevarmuus on myös vetovoimaista. Kun johtajuuskirjallisuudessa korostetaan osallistamista, yhteisön voimaa ja tiimityötä, Minä-tyyppi puhuu minä-muodossa huomaamattaan.

Minä-tyyppi tietää, että me rakastamme sankaritarinoita; yksinkertaistettuja, mustavalkoisia onnistumisten hehkutuksia. Ne ovat aikuisten satuja, työelämän myyttejä. Minä-tyyppi on työelämän pillipiipari, joka harhauttaa järkevimmätkin uskomaan satujaan. 

Mutta Minä-tyypin kanssa kannattaa olla varovainen. Hän ei ole kovin pitkäjänteinen ja ottaa kunnian sieltä, mistä voi. Hän irrottaa otteensa, jos maali ei ole kirkkaana näköpiirissä.

Oppiiko hän? Ei, ei ainakaan yksin. Mutta me, häntä kuuntelevat, voimme auttaa ensinnäkin esittämällä kysymyksiä, joilla Minä-myyttiä voi murentaa. Mikä oli sinun roolisi tekemisessä? Keitä muita projektissa oli mukana? Miten handover sujui? Toiseksi voimme tunnistaa Minä-puheen hälytyskellona. Se herättää miettimään haluammeko oikeasti tiimiimme, organisaatioomme, projektiimme henkilöä, joka ottaa kunnian ja unohtaa muut. No man is an island, vaikka kuinka toisin väittäisi.