Media

Meta lähti taas uhkailulinjalle: Facebook saattaa estää uutisten jakamisen Kanadassa

25.10.2022 9:25
Toni Rajamäki
Kanada haluaa varmistaa tulot mediataloille, joiden sisältöä jaetaan digialustoilla. Australia havitteli vastaavaa viime vuonna.

Kanadassa puuhataan lakia, joka on saanut teknologiajätit varpailleen. Jos Online News Act -niminen laki menee maassa läpi, mediatalojen sisältöjä levittävät digialustat, kuten Facebook ja Google, joutuvat alkaa maksaa jaetuista sisällöistä.

Vastaavanlaista lakia puuhattiin viime vuonna Australiassa. Pääidea oli sama, eli valtio halusi, että mediatalojen sisällöillä rahaa tekevät digialustat joutuvat maksamaan tekijänoikeuskorvauksia medioille. Laki ei kuitenkaan mennyt läpi Australiassa.

Myös Kanadassa saattaa tulla vaikeuksia lain läpimenon suhteen, sillä Facebookin emoyhtiö Meta on jo nostanut äläkän, kuten yhtiö teki Googlen säestämänä Australiassakin. Google suostui lopulta maksamaan korvauksia, mutta yhtiö uhkasi vetää hakukoneensa maasta pois. Meta ei suostunut Australian valtion ehtoihin ja esti lopulta uutisten jakamisen Facebookissa.

Meta on jo ilmoittanut harkitsevansa saman taktiikan käyttämistä Kanadassa.

Meta painottaa, että mediatalot saavat uutislinkkien jakamisesta merkittävää hyötyä. Yhtiön mukaan kanadalaismediat ovat saaneet Facebookissa viimeisen vuoden aikana 1,9 miljardia klikkausta, joiden arvo on 230 miljoonaa Kanadan dollaria.

Wall Street Journal -lehden mukaan Kanadan kulttuuriperintöministeri Pablo Rodriquez on todennut, että “Meta käyttää samaa pelikirjaa kuin Australiassa”. 

– Haluamme vain, että teknologiajätit neuvottelut reilut sopimukset mediatalojen kanssa, kun he hyötyvät medioiden työstä, Rodriquez jatkoi.