Brändit

Meira tuo markkinoille Suomen ensimmäisen lohkoketjuteknologian avulla jäljitettävän tuotesarjan – "Alkuperän ja vastuullisten tuotantotapojen todentaminen on erityisen tärkeää"

6.10.2021 10:20
Minna Lehto
Lohkoketjuteknologia tarjoaa hankintaketjuihin läpinäkyvyyttä, jota kuluttajat vaativat tänä päivänä.

Kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia ostamiensa tuotteiden alkuperästä ja tuotantoketjujen läpinäkyvyydestä. Nykyisen lohkoketjuteknologian avulla kiinnostuneille kuluttajille voi näyttää tiedon yksityiskohtaisesti ja luotettavasti. Lohkoketjut ovat tulleet tunnetuiksi virtuaalivaluutoista, mutta samaa teknologiaa voi hyödyntää myös muualla.

Kotimainen kahvi- ja maustebrändi Meira tuokin nyt markkinoille Suomen ensimmäisen lohkoketjuteknologian avulla jäljitettävän tuotesarjan, Segafredo Storia -kahvin. Kahvin tarkka jäljitettävyys on mahdollista Meiran teknologiakumppanin, Farmer Connectin alustan avulla. Kahvin ja kaakaon tuotantoketjujen jäljitystä varten kehitetty alusta hyödyntää teknologiayritys IBM:n lohkoketjuteknologiaan perustuvaa IBM Food Trust -ratkaisua.

– Lohkoketjuteknologian hyödyntäminen liiketoiminnassa kasvaa. Se soveltuu hyvin elintarviketeollisuuden kaltaisten vertikaalisten toimitus- ja hankintaketjujen seuraamiseen ja dokumentointiin. Sen avulla voidaan parantaa tuotantoketjun läpinäkyvyyttä ja tarjota näin kuluttajille luotettavaa ja jäljitettävää tietoa esimerkiksi juuri kahvin tuotannosta, IBM Suomen toimitusjohtaja Mervi Airaksinen kertoo Meiran tiedotteessa.

Kuluttajat pääsevät tarkastelemaan tuotteiden tarinaa pakkauksista löytyvien Farmer Connectin QR-koodien avulla. Koodi ohjaa kuluttajan sivustolle, joka kertoo esimerkiksi kahvin pensaslajikkeen ja mitkä tilat sitä ovat viljelleet. Sovellukseen kuuluu myös interaktiivinen kartta, joka näyttää kahvin matkan viljelyalueelta paahtimolle saakka.

– Alustamme käyttää elintarvikkeiden tuotantoketjun todentamiseen lohkoketjuteknologiaa, mikä on paras tapa tarjota kuluttajille luotettavaa ja jäljitettävää tietoa tuotteen, kuten juuri kahvin, eri tuotantovaiheista ja alkuperästä. Koska kahvia viljellään pääasiassa perhetiloilla, tuotanto vaikuttaa suoraan perheiden hyvinvointiin. Tämän takia kahvin alkuperän ja vastuullisten tuotantotapojen todentaminen on erityisen tärkeää. Lohkoketjuteknologia on siihen erittäin hyvä työkalu, Farmer Connectin toimitusjohtaja Michael Chrisment kertoo.