Unsplash/Liam McGarry
Luovuus

Luovuus ja tuloksellisuus täytyy osata yhdistää, sanoo markkinointialan legenda Marc Pritchard

29.6.2022 13:15
Toni Rajamäki
Marc Pritchard avasi Procter & Gamblen brändien luovuuden prosessia Cannes Lions -festivaaleilla.

Viime viikolla käytyjen Cannes Lions -festivaalien yksi mielenkiintoisimmista puhujista oli markkinointialan legenda Marc Pritchard, joka tunnetaan bränditalo Procter & Gamblen brändijohtajana. P&G:n brändejä ovat muun muassa Gillette, Ariel, Tampax, Fairy, Oral-B ja Pampers, joten Pritchard johtaa todellista tähtijoukkoa.

Pritchard avasi puheessaan P&G:n luovuuden kaavaa, jolla onnistutaan tekemään kasvua. Hän nosti esiin muun muassa luovuuden ja tuloksellisuuden yhteen sovittamisen merkityksen, mikä kuulostaa itsestäänselvyydeltä ja jopa helpolta, mutta niitä ne eivät ole.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Pritchard painotti, että luovuuden ja tulosellisuuden yhdistelmä täytyy olla mukana heti tuotekehittelystä lähtien.

– Tuotteiden täytyy suoriutua tehtävistään. Oli kyseessä sitten siivous, hampaiden harjaus tai karvojen ajelu, tuotteilla on tehtävä tehtävänään. Ongelmat pitää ratkaista, koska ihmiset odottavat saavansa parasta joka päivä, Pritchard sanoi ja jatkoi:

– Täytyy pohtia, mitä tuote tekee, miten sitä käytetään, miten siitä tehdään parempi ja miten siitä tehdään sellainen, että se on hyödyllinen ja kiinnostava. 

Hän nosti esiin muun muassa luotettavat kumppanit, joihin kannattaa investoida. Heidän avullaan luodaan luovia asioita, kuten tuotteita ja markkinointikampanjoita, joista ihmiset kiinnostuvat ja joilla heille luodaan lisäarvoa. 

Tuloksellisuuden kohdalla hän nostaa esiin "performance-markkinoinnin", jossa myös pitää olla luova. 

– Luovilla ideoilla voidaan koskettaa ihmisten sydämiä ja mieliä. Luovuudella ihminen saadaan tuntemaan, että puhumme juuri hänelle. Se on luovuuden hienous. Voimme antaa ihmisille henkilökohtaista arvoa ja saada hänet nauramaan, itkemään, toimimaan ja tietenkin ostamaan. 

Pritchard käytti esimerkkinä P&G:n lastentarvikkeita myyvää Pampers-brändiä, joka onnistunut tuomaan luovuuden ja tuloksellisuuden täydellisesti yhteen tuotesuunnittelusta lähtien. Laadukas, lisäarvoa tuova tuote ei myy itse itseään, ja Pampers-brändi on onnistunutkin yhdistämään luovuuden "performance-markkinointiinsa".

– Kun vanhemmat kuulevat saavansa lapsen, tiedämme, että ensimmäisinä tekoina he googlettavat, milloin lapsi syntyy. Silloin me tuomme heille lasketun ajan laskurin, joka antaa heille vastauksen. Tämän jälkeen he saavat lisää tietoa, kuten vinkkejä vanhemmuudesta ja tarjouksia.

Vastineeksi Pampers saa käyttäjien dataa, jolla se oppii tuntemaan asiakkaansa ja tarjoamaan heille aiempaa henkilökohtaisempaa palvelua.

– He antavat dataa, koska he luottavat Pampersiin. Ajan myötä luottamussuhde vain syvenee, kun he saavat lisää palveluita, kuten esimerkiksi nimigeneraattorin.

– Näin vanhemmat pääsevät kokemaan nerokkaan luovan työmme, jossa "performance-markkinointimme" on herättänyt brändin eloon mielenkiintoisilla tavoilla. Samaan aikaan korostetaan sitä kaikkea hyvää, mitä Pampers tekee vanhempien ja lasten eteen, Pritchard sanoi loppuun.