Kolumni

Löysin keinon tehostaa luovaa ajatteluani ällistyttävän helposti, ja sinäkin pystyt siihen

27.5.2021 7:00
Aino Papinniemi
Kun päässäsi lyö seuraavan kerran tyhjää lähenevästä deadlinesta huolimatta, ota tämä vinkki käyttöön, kehottaa Aino Papinniemi.

Vietin nuoruuteni pääasiassa tietokoneella istuen, nuudeleita syöden ja hädin tuskin nukkuen. Olin taiteilijan stereotyyppi, henkisesti horjuva ja auringovaloa pakeneva haamu, jonka huono olo johti muun muassa tuottavuuden merkittävään laskuun.

En tuolloin ymmärtänyt aivojen ja kehon hyvinvoinnin yhteyttä luovaan tekemiseen eli idearikkauteen. Kuten monen muunkin oman päänsä sisällä viihtyvän ihmisen on tapana kokea, keho oli minulle vain keino liikuttaa aivoja huoneesta toiseen.

Kun aloin kiinnittää huomiotani liikuntaan, ravintoon ja lepoon, huomasin melko pian niiden positiivisen vaikutuksen mieleeni. Kuten tiede ja kokemus kertovat, terveelliset elintavat lisäävät hyviä hormoneita, vireystilaa ja – kyllä vain – estetiikkaa. Näiden vaikutusten lisäksi minut löi aidosti ällikällä se, miten luova ajatteluni tehostui samalla, kun kehoni suorituskyky nousi.

Minut löi aidosti ällikällä se, miten luova ajatteluni tehostui samalla, kun kehoni suorituskyky nousi.

Terveellisten elintapojen ja aivoterveyden yhteyttä on tutkittu paljon. On selvää, että keho ja kallo ovat yhteydessä toisiinsa. Liikunta ja oikeanlainen ravinto lisäävät aivojen massaa ja keskittymiskykyä, ja laadukas uni pistää muistin pelaamaan. Kun aivot voivat fyysisesti hyvin, niiden toiminta on terävämpää ja ajattelu potentiaalisesti joustavampaa.

Aivojen tehokkuuden ja terveyden kehittäminen ei tapahdu yhdessä yössä, mutta lohdullista on se, että jo yhdellä liikuntasuorituksella, esimerkiksi puolen tunnin reippaalla kävelyllä, voit nostaa ajattelukykyäsi heti. Todennäköisesti meistä jokainen pystyisi tuohon lenkkiin lähes päivittäin.

Biologisten tarpeiden kunnioittaminen kannattaa. Se tekee meistä parempia luovia ajattelijoita, jos löydämme hyvän suhteen hyvinvoinnin kehittämisen ja vaativan ajattelun välille. Parempi kunto ei tarjoa alustaa hyvälle ajattelulle vain tässä hetkessä, vaan parantaa mielen terveyttä ja tehokasta ajattelua pitkälläkin tähtäimellä.

Kun päässäsi lyö seuraavan kerran tyhjää lähenevästä deadlinesta huolimatta, tee jotain fyysistä ja plaa sitten takaisin ajattelemaan. Saatat yllättyä iloisesti. Ja vaikka kuningasidea ei heti näppäimistöllesi rantautuisikaan, sopivasta liikunnasta on sinulle varmasti hyötyä tänään ja tulevaisuudessa.

Aino Papinniemi on yrittäjä, valmentaja ja taiteilija. Häntä kiinnostaa muun muassa luovuuden ja hyvinvoinnin yhteys sekä taiteen ja tieteen sekoittaminen. Aino toimii myös Helsingin Nuorten Yrittäjien puheenjohtajana.

Tällä kolumnipaikalla vierailee luovia nuoria, jotka kirjoittavat vastuullisuudesta, markkinoinnista ja yrittäjyydestä. Aina äänessä oleva keski-ikäinen mies halusi antaa äänen myös nuoremmilleen, joten luovutti kolumnipaikkansa heille ja haastaa muita tekemään samoin.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)