Media

Forbes: TikTokin omistaja suunnitteli vakoilevansa tiettyjä Yhdysvaltain kansalaisia sovelluksensa kautta

25.10.2022 14:00
Toni Rajamäki
Bytedancen sanotaan vähintäänkin suunnitelleen vakoilua.

Hittisovellus TikTokin omistajan, kiinalaisen Bytedancen kerrotaan suunnitelleen tiettyjen Yhdysvaltain kansalaisten vakoilua sovelluksen avulla. Asiasta raportoi The Forbes.

Forbesin näkemien asiakirjojen mukaan yhtiö palkkasi pekingiläisen tiimin tutkimaan etenkin Bytedancen nykyisten ja entisten työntekijöiden mahdollisia väärinkäytöksiä, mutta samalla tiimi suunnitteli vakoilevansa TikTokin avulla tiettyjä Yhdysvaltain kansalaisia, jotka eivät ole koskaan työskennelleet Bytedancelle. Tiimin aikomuksena oli kerätä henkilöiden sijaintitietoja.

Pyrkimyksenä ei ollut kerätä tietoa kohdennettuun mainontaan, Forbes tähdentää.

Tiedossa ei ole, menikö suunnitelma koskaan toteutukseen. Forbes ei saanut myöskään tietoa siitä, keitä vakoilun kohteet olisivat olleet.

TikTokin tiedottaja Maureen Shanahan kommentoi Forbesille, että sovellus kerää tietoa näyttääkseen relevanttia sisältöä käyttäjilleen. Bytedancen tiedottaja Jennifer Banks kertoi, että yhtiön sisäinen toiminta noudattaa normaaleja käytäntöjä.

– Kuten useimmilla meidän kokoisilla yrityksillä, meilläkin on sisäinen tarkastuskäytäntö, jonka tehtävänä on tarkastalle ja arvioida objektiivisesti yrityksemme toimintaa ja sitä, kuinka työntekijämme noudattavat käytännesääntöjämme, Banks totesi.

TikTok on ollut jo pitkään Yhdysvaltain viranomaisten hampaissa. Viranomaiset ovat olleet jo ainakin pari vuotta huolissaan siitä, että Kiinan valtio voi saada Yhdysvaltain kansalaisten dataa käsiinsä, ja siksi viranomaiset ovat halunneet sulkea sovelluksen maassaan.

Toistaiseksi TikTok elää ja voi hyvin rapakon takana, sillä TikTok on yksi Yhdysvaltain suosituimmista ja ladatuimmista sovelluksista.