Kuva: Anne Hämäläinen / Yle
Digitaalisuus

Ei pelkkää raivopäistä sitouttamista toistolla vaan myös yllättäviä sisältöjä - Yle kehittää algoritmia, jolla halutaan varmistaa palveluiden läpinäkyvyys

23.5.2025 10:18
Harri Junttila
Julkisen palvelun algoritmi pyrkii toteuttamaan Ylen yhteiskunnallista tehtävää.

Yle kehittää niin sanottua julkisen palvelun algoritmia digitaaliseen mediaympäristöönsä. Tiedotteen mukaan algoritmi on kokonaisvaltainen lähestymistapa siihen, miten sisältöjä esitellään ja tarjoillaan Ylen digitaalisissa palveluissa tulevaisuudessa.

“Yle haluaa tarjota käyttäjille henkilökohtaisesti merkityksellistä sisältöä tavalla, joka on monipuolinen ja joskus myös yllättävä. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi palveluiden etusivuja, hakutuloksia tai Yle Areenan suosituksia”, Ylen Strategia ja palvelut -yksikön johtaja Marit af Björkesten sanoo tiedotteessa.

Algoritmit ovat olennainen osa digitaalista mediaympäristöä ja vaikuttavat merkittävästi siihen mitä maailmasta näemme ja ymmärrämme. Ylen julkisen palvelun algoritmi pohjautuu Ylen arvoihin ja pyrkii toteuttamaan Ylen yhteiskunnallista tehtävää.

“Olemme tottuneet algoritmeihin, joiden tavoite on kasvattaa käyttäjien sitoutumista ja palvelussa käyttämään aikaa. Ylen algoritmin tärkein tavoite on tarjota suomalaisille merkityksellistä ja monipuolista sisältöä”, af Björkesten sanoo.

Samalla Yle kehittää algoritmin toiminnan läpinäkyvyyttä, jotta palveluiden käyttäjille syntyy entistä paremmat vaikutusmahdollisuudet omien tietojensa käyttöön ja personoinnin tasoon.

Konsepti rakentuu kolmen peruspilarin varaan

MAINOS

Konsepti rakentuu kolmen pilarin varaan. Niistä ensimmäinen on vastuullinen datan käyttö ja eettisyys. Se tarkoittaa, että Yle varmistaa, että datan keruussa käyttäjien yksityisyyttä kunnioitetaan ja että kerättävä data palvelee julkisen palvelun tehtävää. Käyttäjälle kerrotaan selkeästi, miten hänen tietojaan hyödynnetään, ja tietojen täydentäminen on aina vapaaehtoista.

Toinen pilari on monipuolisuus, eli algoritmin tehtävä ei ole vain tarjota lisää samaa, kuten somessa yleensä on tapana, vaan myös avata uusia ovia.

"Se pyrkii tarjoamaan käyttäjälle sekä häntä kiinnostavia sisältöjä että uusia näkökulmia ja odottamattomia löytöjä Ylen laajasta valikoimasta - oli kyseessä sitten uutinen, kulttuuriohjelma tai arkisto-ohjelma", tiedotteessa lukee.

Kolmas pilari liittyy käyttäjän autonomiaan ja läpinäkyvyyteen. Käyttäjillä on siis monipuoliset työkalut, joilla he voivat vaikuttaa siihen, miten algoritmi toimii juuri heidän kohdallaan. Käyttäjät näkevät selkeästi, miksi tiettyjä sisältöjä suositellaan ja miten heidän toimintansa vaikuttaa suosituksiin.

MAINOS