Kolumni

Briiffinä FYI ja aikatauluna ASAP – ota talteen parhaat epätyövinkit

15.4.2024 7:05
Heidi Taina
Tutustu erilaisiin epätyökaluihin ja valitse ne, jotka sopivat parhaiten tiimisi tarpeisiin. Suosittuja työkaluja ovat muun muassa jatkuvasti huomiota vaativat pikaviestimet sekä ylibuukattu kalenteri, kirjoittaa Heidi Taina.

Jos toimistossasi kaikilla on jatkuva kiire, mutta kukaan ei oikein tiedä miksi, kyse saattaa olla vallitsevista epätyökäytännöistä.

Epätyö ei ole uusi ilmiö, eikä esimerkiksi korona-ajalla ole sen kanssa mitään tekemistä. Mikäli käsite ei jostain syystä ole sinulle tuttu, kirjasin ylös parhaat vinkit mahdollisimman sujuvaan epätyöpäivään:

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Briiffaus

FYI on yleisluontoinen ja kattava ilmaus, joka summaa pitkänkin sähköpostiketjun kätevästi. Sitä hyödyntämällä et joudu käyttämään aikaasi siihen, että viestisit tiimillesi selkeästi, mihin ja miten toivoisit heidän reagoivan. Välitä FYI-ketju varmuuden vuoksi mahdollisimman laajalle jakelulle, jotta et joudu suotta pohtimaan, ketä asia ylipäätään koskee.

Aikataulutus

Ytimekäs ASAP luo kaikille mukavan paineen tunteen. Yhdelle se tarkoittaa EOD, toiselle EOW ja kolmannelle WTF. Yhteistä näille kaikille on, ettei kukaan oikein tiedä, mitä keltäkin odotetaan ja milloin.

Työkalut

Tutustu erilaisiin epätyökaluihin ja valitse ne, jotka sopivat parhaiten tiimisi tarpeisiin. Suosittuja välineitä ovat vaikkapa jatkuvasti huomiota vaativat pikaviestimet sekä ylibuukattu kalenteri.

Ympäristö

Useimmat toimistot on nykyisin rakennettu epätyön ehdoilla. Yhteiset, suuret ja hälyisät tilat mahdollistavat varsinaisen ajatustyön keskeytymisen tehokkaasti.

Priorisointi

Varaa aikaa toissijaisiin tehtäviin, kuten työpöydän järjestelyyn, siivoamiseen ja tiedostojen organisoimiseen. Tämä antaa sinulle tunteen, että olet tehnyt paljon, vaikka todellisuudessa et ole saanut mitään aikaiseksi.

Joustavuus

Suosittu tapa tehdä töitä on myös eräänlainen hybridimalli, jossa osa työajasta ollaan läsnä ja loput epänä. 

Näillä vinkeillä pääset alkuun, mutta muista kuitenkin, että jokainen luo oman arkensa itse. Yhdessä kokeilemalla löydätte varmasti koko työyhteisön kannalta parhaat käytännöt, joita voitte tarvittaessa soveltaa myös tiimirajojen yli.

Ei muuta kuin mukavaa työpäivää kaikille – läsnä tai epänä.

Titteliltään luova johtaja, sydämeltään copywriter. Heidi Taina kirjoittaa avoimesti luovasta suunnittelusta ja sen edellytyksistä. Hän uskoo, että ihminen on jatkossakin tietokonetta tärkeämpi tekijä luovuudessa. Kukoistaakseen luovuus kuitenkin kaipaa ennakkoluulotonta ruokkimista sekä joskus vain päämäärätöntä seinään tuijottelua.