Heidi Strengell
Kolumni

Tekoäly tulee ja vie vaikuttajien työt - ja tästä syystä se on hyvä asia

7.3.2024 7:05
Jenni Janakka
Tekoälyvaikuttaja on paljon luotettavampi kumppani kuin ihminen. Sille ei tule burn outia eikä sitä tarvitse oikeasti lennättää Krabille, jotta se voisi markkinoida lomakohdetta. Tekoälyvaikuttaja ei myöskään muserru vihapuheen seurauksena, kirjoittaa Jenni Janakka.

Uupumuksesta on tullut vaikuttajien ammattitauti.

Vaikuttajan työ on yksinäistä puurtamista, jossa pitää olla koko ajan keksimässä lisää sisältöä ja reagoimassa milloin mihinkin. Työnohjaus puuttuu, tukea on heikosti saatavilla ja tauon pitäminen voi riskeerata tulotason. Odotukset ja puitteet ovat epäinhimillisiä, joten miksi vaikuttajien edes pitäisi olla oikeita ihmisiä?

Aasiassa on jo useita suosittuja vaikuttajia, jotka näyttävät oikeilta ihmisiltä mutta ovat luovan tekoälyn tuotoksia. Nopean etsinnän jälkeen löysin 10 minuutin opetusvideon, jossa kerrotaan, miten luoda fotorealistinen tekoälyvaikuttaja. Pari kertaa kuvagenerointi-ohjelmalla leikittyäni tekoälyvaikuttajan luominen oli helppoa ja nopeaa. Pystyin luomaan kauniin ja nuoren, realistisen näköisen naishahmon, joka poseerasi erilaisissa kuvissa. Niissä hahmoni vietti aikaa kahvilassa, rannalla, laskettelemassa ja yökerhossa. 

Tekoälyvaikuttaja on paljon luotettavampi kumppani kuin ihminen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Aiemmin tekoälyvaikuttajien ongelma on ollut se, että ne ovat näyttäneet hieman keinotekoisilta, ja tämä on koettu vieraannuttavaksi. Nyt tekoälytyökalut ovat ottaneet harppauksia eteenpäin ja on parhaimmillaan mahdollista luoda jopa videota, jossa on täysin ihmistä muistuttava vaikuttaja liikkumassa upeissa maisemissa – eikä katsoja välttämättä tunnista hahmoa tekoälyn luomaksi. 

Emme me tarvitse vaikuttajaa jolla on sydän vaan koukuttavan algoritmin. 

Tekoälyvaikuttaja on paljon luotettavampi kumppani kuin ihminen. Sille ei tule burn outia, univajetta eikä sitä tarvitse oikeasti lennättää Krabille, jotta se voisi markkinoida lomakohdetta. Tekoälyvaikuttaja ei myöskään muserru vihapuheen, nettikiusaamisen ja häirinnän seurauksena vaan on työkykyinen 24/7. Tekoälyvaikuttajan ylläpitokustannukset ovat oikeaa ihmistä merkittävästi vähäisemmät, minkä lisäksi myös muovautuvuus ja skaalattavuus ovat tekoälyvaikuttajan etuja. 

Joku voisi väittää, ettei tekoälyvaikuttajan seuraaminen ole sama asia kuin oikean ihmisvaikuttajan. Mutta seuraammehan me sarjojenkin fiktiivisiä hahmoja ja samaistumme heihin. Onhan vanhainkotiinkin viety robottihylje vanhusten silitettäväksi, ja se on aiheuttanut positiivisia hellyyden ja läheisyyden kokemuksia. 

Ihmisen mielikuvitus- ja empatiakykyä ei tule aliarvioida. Emme me tarvitse vaikuttajaa jolla on sydän vaan koukuttavan algoritmin. 

Jenni Janakka on kirjailija ja puhetaiteilija, joka yhdistää työssään tieteen ja historian popularisointia omiin arkisiin havaintoihin. Hän on perehtynyt muun muassa työelämään, tasa-arvokysymyksiin ja seksuaalisuuteen. Janakka on aktiivinen Instagramissa, minkä lisäksi hän työskentelee läheisesti erilaisten vaikuttajien kanssa. Kolumneissaan hän käsittelee somea ja vaikuttajia.