Mainos

Miksi palkkakyselyyn kannattaa vastata?

20.9.2021 12:25
MarkkinointiUutiset
Markkinointi- ja viestintäalan ammattilaisten helmasynti on palkkojen salailu. Kun palkoista ei puhuta, ei osata pyytää sopivaa palkkaa. 

MAINOS: DigiMaMa ry

1. Palkkasalaisuus ei ole kenenkään etu

Markkinointi- ja viestintäalan ammattilaisten helmasynti on palkkojen salailu. Kun palkoista ei puhuta, ei osata pyytää sopivaa palkkaa. 

Mainos- ja markkinointialan työnantajat eivät usein noudata mitään työehtosopimusta, jossa olisi sovittu palkoista ja työehdoista, vaan ne määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan. Alan työnantajat toimivat “luovasti” myös työaikojen suhteen. 

Työntekijät eivät järjestäydy ja valitse keskuudestaan henkilöstön edustajaa. Siten mahdollinen palkkasyrjintä sekä naisten ja miesten väliset palkkaerot jäävät helposti selvittämättä. 

Palkkakyselyiden osalta moni saattaa ajatella, ettei vain viitsi vastata palkkakyselyyn, vaan odotetaan, että saadaan joskus sitten lukea tilastoja. Tämä ei toimi. Jos sinä ja kollegasi ette vastaa, ei mitään käyttökelpoista palkkatilastoa saada. 

Toimihenkilöliitto ERTO ja DigiMaMa ry ovat juuri julkaisseet palkkakyselyn, johon voit vastata anonyymisti. Voit siis sekä salailla että olla avoin. Maksuton ja helppo win-win, eikö?  

2. Kattava palkkatilasto on jokaisen etu

Miltä tuntuisi, jos oikeasti osaisit pyytää markkinoiden mukaista palkkaa? Miltä tuntuisi, jos voisit pyytää faktojen tukemana, osaamisesi ja vastuusi mukaista palkkaa? Miltä tuntuisi, jos et joutuisi arvailemaan summaa, jonka aiot pyytää työnantajalta tai minkä työnantaja olisi valmis maksamaan?

Sinä voit vaikuttaa palkkatiedon kertymiseen jakamalla tätä kyselyä ja vastaamalla siihen itse. Kattavaa palkkatietoa alalta ei ole tällä hetkellä kunnolla saatavissa missään, mutta me yhdessä voimme muuttaa tämän asian.

3. Tieto on valtaa

Mitä paremmin kaikki tietävät alan palkat, sitä helpompi on keskustella omasta palkasta työnantajan kanssa. Mitä useampi vastaa kyselyyn, sitä paremmat tilastotiedot saat käyttöösi.

Tilastotieto kertoo, onko palkkasi kilpailukykyinen ja sen mitä muualla maksetaan. Tieto on palkkakeskustelussakin valtaa. Alan palkkojen kehityksen kannalta on tärkeää, ettet myy työpanostasi liian halvalla.

4. Saa tulokset ensimmäisten joukossa

Jos annat kyselyssä yhteystietosi, saat tuoreet tulokset sähköpostiisi joulukuun alussa. Jos et jätä yhteystietoja, voit lukea tuloksista mm. osoitteissa www.erto.fi sekä www.digimama.fi

Lisäksi voit osallistua myöhemmin toteutettavaan ERTOn, DigiMaMan ja Markkinointikollektiivin yhteiseen palkkatilaisuuteen.

Kyselyn tulosten analysoinnin jälkeen syntyy alan palkkasuositus, joka julkaistaan päivitettynä maalis-huhtikuussa 2022.

Nyt julkaistussa kyselyssä selvitetään palkkojen lisäksi etätyöasioita. Haluamme selvittää vaikkapa sen ovatko työnantajat vakuuttaneet työntekijänsä etätyössä? Tiedätkö sinä, onko teidän vakuutuksenne lakisääteistä parempi?

Vastaathan kyselyyn viimeistään 24.10.

Pienenä porkkana mainittakoon vielä, ERTOn palkkakyselyihin vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken Toimihenkilöliitto ERTO ry arpoo 5 x 100 euron arvoista S-ryhmän lahjakorttia. 

Lisäksi DigiMaMa arpoo 10 lahjakorttia arvoltaan 100 e/kpl. Voittaja saa oman valintansa mukaan joko lahjakortin haluamaansa kohteeseen tai lahjoittaa 100 euroa haluamaansa hyväntekeväisyyskohteeseen.

Vastaamalla vaikutat.

Juri Aaltonen, puheenjohtaja, Toimihenkilöliitto ERTO ry

Vastaa kyselyyn täältä >>

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)