Mainos

Kilpasukset eivät tee kilpahiihtäjää – markkinointiteknologian haltuunotto vaatii kovaa työtä ja systemaattisuutta

10.5.2021 10:16
MarkkinointiUutiset
Erilaiset markkinointiteknologiat ovat nykyään monessa yrityksessä “must have” -juttu. Monissakaan yrityksissä ei kuitenkaan tunnu olevan kokonaiskäsitystä siitä, mihin yksittäinen teknologia tai erilaiset teknologiat yhdessä taipuvat. Markkinointiteknologiat ja niiden käyttöönotto ei itsessään ole päätavoite, vaan yrityksessä on oltava selkeä kokonaiskuva siitä, mitä uuden tai jo olemassa olevan teknologian käytöllä haluaan isommassa kokonaiskuvassa saavuttaa.

MAINOS: Avidly

Erilaiset markkinointiteknologiat ovat nykyään monessa yrityksessä “must have” -juttu. Monissakaan yrityksissä ei kuitenkaan tunnu olevan kokonaiskäsitystä siitä, mihin yksittäinen teknologia tai erilaiset teknologiat yhdessä taipuvat. Markkinointiteknologiat ja niiden käyttöönotto ei itsessään ole päätavoite, vaan yrityksessä on oltava selkeä kokonaiskuva siitä, mitä uuden tai jo olemassa olevan teknologian käytöllä haluaan isommassa kokonaiskuvassa saavuttaa.

- Markkinointiteknologian hyödyntäminen ja käyttöönotto ei tarkoita sitä, että teknologia itsessään hoitaa kaiken työn ja tekijät voivat nostaa jalat pöydälle. Päinvastoin, siitä kehitystyö vasta alkaa. Siksi selkeän tavoitteen määrittämistä ja mitattavien toimintojen seuraamista ei voi tarpeeksi korostaa, linjaa Avidlyn Growth Strategist Roosa Räsänen.

Kun yrityksessä on loppuun asti mietitty asiakaspolku, ja teknologia valjastetaan tukemaan myyntiä sekä markkinointia kokonaisvaltaisesti ja yrityksen sisäiset tavat kommunikoida ovat yhtenäiset, on läpinäkyvyys ja keskinäisen kommunikoinnin selkeys mahdollista.

Pelkkä markkinointiteknologia ei tee autuaaksi

Kaikki teknologiat tarvitsevat palveluita ja sisältöjä ympärilleen eikä paraskaan markkinointiteknologia tee autuaaksi tai kerro lopulta mitään, jos ihmiset, jotka sitä käyttävät, eivät tiedä, missä yrityksen tavoitteet seisovat, tai minkälaista dataa liiketoiminnasta voidaan saada irti teknologian avulla.

- Usein teknologiaa käytetään vain teknologian vuoksi ja seuranta sekä läpinäkyvyys unohtuvat. Prosessikaavioita on helppoa piirtää, mutta suurin arvo on toimenpiteiden ja tulosten mitattavuudella ja sillä, miten yrityksen sisällä porukka saadaan puhaltamaan yhteen hiileen, pohtii Avidlyn Growth Strategist Tommi Laaksonen.

Jos pyrkimyksenänne on kehittää liiketoimintaa, parantaa asiakaskokemusta, hyödyntää asiakkaita tuotteen kehittämisessä ja kehittää myyntiä, on tärkeää ymmärtää, että lopulta kaikki nivoutuu yhteen asiakaskokemuksessa, ja vain systemaattiset teot ratkaisevat.

- Jos henkilö ei itse tartu puhelimeen ja soita sille potentiaaliselle tai jo olemassa olevalle asiakkaalle, on ihan sama mikä järjestelmä tai teknologia siitä muistuttaa, Business Development Director Henri Pallonen toteaa.

Teknologiseen kehitykseen tarvitaan ymmärrystä ja rohkeaa päätöksentekoa

Avidlyssa nähdään, että suuri este markkinan muutostilanteessa on, ettei johtoryhmissä ole riittävästi valmiuksia tehdä teknologian ja liiketoiminnan kannalta tarpeellisia päätöksiä. Usein teknologia myös nähdään asiana, joka pitäisi saada hoidettua pois alta mahdollisimman pikaisesti eikä ymmärretä, että esimerkiksi monimutkaisten asiakasrajapintojen luominen vaatii paljon työtä ja resurssia taustalle.

Yrityksissä on ehkä opittu itse käyttämään arjessa helppoja käyttöliittymiä, muttei täysin ymmärretä, mitä niiden rakentaminen vaatii. Tällöin myös projektien realistinen budjetointi on vaikeaa.

Tarvitaan eri toimintojen – kuten myynnin ja markkinoinnin – läpileikkaavaa kykyä ja asiakaslähtöisempiä, koko liiketoimintaa muovaavia päätöksiä sekä tason nostamista monella tasolla. Asiantuntijuutta vaikkapa markkinoinnissa löytyy, mutta liian harvoin nämä asiantuntijat ovat tekemässä esimerkiksi budjettipäätöksiä.

Muutos ja kehitys on kovaa, joten kokonaisuuden ja mahdollisuuksien hahmottaminen ei aina ole helppoa, ja onkin luonnollista, että navigoinnissa tarvitaan tukea.

- Vauhtia on, mutta sitä ei ole vielä tarpeeksi ja riskiksi muodostuu, että muutos ja sen johtaminen vievät liian kauan yrityksen sisällä. Ulkopuolinen asiantuntija voi auttaa näkemään asiaa oman laatikon ulkopuolelta ja tuoda tarvittavaa kulmakerrointa kehitykseen, Avidlyn Business Development Director Jarkko Vepsäläinen päättää.

Avidlyn tärpit teknologiakehitykseen mukaan pääsemiseksi:

  • Määritä, mitä oikeasti tarvitset ja etene sen mukaisesti (Lue: älä osta jokaista mahdollista markkinointiteknologiaa, jota sinulle tarjotaan)
  • Kehitä pala kerrallaan
  • Konsultoi niitä, jotka jo osaavat


Roosa Räsänen – Growth Strategist
Tommi Laaksonen – Growth Strategist
Henri Pallonen – Business Development Director
Jarkko Vepsäläinen – Business Development Director

Kirjoittaja Veera Kosonen toimii Avidlyssä Content Specialistina.

Lue sarjan aiemmat jutut:

Luovuuden ja datan avidlyliitto

Yrityksen kasvu on markkinoinnin vastuulla

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)