Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta
Ilmiöt

Kokoomuksen kansanedustajilta aloite Tiktokin kieltämiseksi Suomessa

29.4.2024 9:18
Mikko Perttunen
Toimenpidealoitteessa korostetaan haittavaikutuksia lapsille ja nuorille sekä sovelluksen aiheuttamia turvallisuusriskejä.

Kokoomuslaiset kansanedustajat ovat tehneet toimenpidealoitteen, jolla ehdotetaan Tiktokin kieltämistä Suomessa.

Kokoomuslaisten edustajien mukaan Tiktokin aiheuttamat haittavaikutukset erityisesti lapsille ja nuorille ovat ilmeisiä. Sovelluksen ikäraja on 13 vuotta, mutta minkäänlaista iän varmistusjärjestelmää ei ole käytössä.

”Tiktokissa leviää huomattava määrä vaarallista ja väkivaltaista sisältöä, ja se on omiaan levittämään haitallisia haasteita ja ilmiöitä alaikäisten keskuudessa. Sovelluksessa on levinnyt esimerkiksi materiaalia onnettomuuksista, väkivaltaan yllyttämisestä ja kuolemasta. Venäjän hyökättyä Ukrainaan sovellukseen tulvi runsaasti videoita sodan keskeltä, joille alaikäiset altistuivat. Tällaista materiaalia ei saa päätyä lasten ruuduille”, toimenpidealoitteessa sanotaan.

Edustajat korostavat sovelluksessa leviävän paljon myös väärää ja harhaanjohtavaa materiaalia, jota lapset eivät osaa tunnistaa. Lisäksi Tiktokin algoritmi on suunniteltu mahdollisimman koukuttavaksi. Sovelluksen käyttö voi aloitteen mukaan aiheuttaa voimakasta riippuvuutta vahingoittaen nuorten keskittymiskykyä ja kehitystä.

Myös Tiktokin tietoturvariskit nähdään merkittävinä. Sovelluksen aiheuttamista tietoturvariskeistä on varoittanut esimerkiksi Suomen suojelupoliisi. Supo kertoi alkuvuodesta Ylelle, että Tiktok kerää valtavia määriä tietoja niin laitteesta kuin käyttäjistä, jotka voivat päätyä Kiinan tiedusteluviranomaisille.

Tiktokin turvallisuusriskeihin on kiinnitetty huomiota myös muissa länsimaissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa senaatti hyväksyi lakiesityksen, joka pakottaisi Tiktokin omistavan kiinalaisyhtiö Bytedancen myymään sovelluksen Yhdysvaltain toiminnot, jotta se voisi jatkaa maassa.

Toimenpidealoitteessa ovat mukana Pauli Aalto-Setälä, Heikki Autto, Markku Eestilä, Noora Fagerström, Timo Heinonen, Juha Hänninen, Janne Jukkola, Atte Kaleva, Ville Kaunisto, Mari Kaunistola, Pihla Keto-Huovinen, Aleksi Jäntti, Marko Kilpi, Teemu Kinnari, Pauli Kiuru, Jukka Kopra, Terhi Koulumies, Millan Lahdenperä, Mia Laiho, Jarno Limnéll, Karoliina Partanen, Susanne Päivärinta, Tere Sammallahti, Sari Sarkomaa, Saara-Sofia Sirén, Mari-Leena Talvitie, Heikki Vestman, Oskari Valtola, Sofia Vikman ja Ville Väyrynen.

Lue myös: Tiktok ohitti Youtuben ihmisten käyttöajassa – keskimääräinen käyttäjä viihtyy kiinalaissovelluksessa lähes vuorokauden kuukaudessa

Lue myös: Opintopiste plakkariin somevideoita katsomalla – Suomessa lanseerataan tiettävästi maailman ensimmäinen Tiktok-sovelluksessa suoritettava korkeakoulukurssi

Lue myös: 🔍 ”Kädenlämpöinen ja konservatiivinen ei toimi” – Nuorten yrittäjien markkinointitoimisto keskittyy yksinomaan Tiktokiin

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)