Markus Sommers
Ilmiöt

Yrittäjägallup: Nato-jäsenyys eniten pk-yritysten investointihaluja lisäävä tekijä

30.4.2024 13:10
Mitra Vasara
Kyselyyn vastanneista 35 prosenttia katsoo jäsenyyden vaikuttavan positiivisesti yrityksen investointihalukkuuteen.

Suomen Nato-jäsenyydellä on tuoreen Yrittäjägallupin mukaan iso merkitys yrityksille. 

Nato-jäsenyys oli 35 prosentin osuudella Yrittäjägallupin vastaajien mielestä selvästi isoin investointihaluihin vaikuttava tekijä. 57 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, ettei jäsenyydellä ole vaikutusta investointihaluihin. Vain kolme prosenttia vastaajista sanoo Nato-jäsenyyden vähentävän investointihaluja.

– Kyselytutkimus osoittaa, että Suomen Nato-jäsenyys on tärkeä asia myös yritysten investointien ja yrittäjien investointihalujen vuoksi, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Investointihaluja lisäävät monella yrittäjällä myös verojärjestelmän ennakoitavuus, minkä nosti esiin 18 prosenttia vastaajista. Esiin nousivat myös työvoiman laatu 18 prosentilla vastaajista ja 17 prosentilla myös infrastruktuuri. Myös energian saatavuuden nosti esiin 15 prosenttia vastaajista nimenomaan investointihaluja lisäävänä tekijänä. Vielä viime vuonna se oli gallupin mukaan investointeja jarruttava.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Moni näkee edellä mainitut tekijät Nato-jäsenyyttä lukuun ottamatta kuitenkin myös investointihaluja vähentävänä. Vain infrastruktuuri on Nato-jäsenyyden lisäksi enemmän investointihaluja lisäävä kuin vähentävä tekijä.

Yritysten investointihaluja vähentäviksi tekijöiksi 62 prosenttia vastaajista nosti ammattiyhdistysliikkeen toiminnan, 57 prosenttia talousnäkymät, 55 prosenttia verotuksen tason ja kasvavan julkisen velan 53 prosenttia.

Suomen Nato-jäsenyys oli nyt ensimmäistä kertaa mukana Yrittäjägallupin kysymyksessä investointihaluun vaikuttavista tekijöistä. Yrittäjägallup tehtiin 3.–15. huhtikuuta kehysriihen alla, joten sen veropäätökset eivät näy kyselyssä. Gallupiin vastasi 1 076 mikro- ja pk-yritysten edustajaa.