Canva Pty Ltd
Ilmiöt

Suomi kiinnostaa kansainvälisiä osaajia, mutta suomalaisten oma into muuttaa ulkomaille laskenut

29.4.2024 8:54
Mitra Vasara
Suomalaiset muuttaisivat työn perässä mieluiten Ruotsiin, Saksaan, Norjaan tai Espanjaan.

Suomi on edelleen yksi maailman houkuttelevimmista maista kansainväliselle työvoimalle. Konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin (BCG) kansainvälisen tutkimuksen mukaan Suomi on maarankingin sijalla 25. Vuonna 2021 Suomi sijoittui samassa tutkimuksessa sijalle 22 ja vuonna 2018 sijalle 21. 

Halukkaita Suomeen töihin tulijoita löytyy eniten Virosta, Pakistanista, Ghanasta ja Arabiemiirikunnista. 

– Tutkimuksen mukaan Suomi erottuu kansainvälisesti maana, joka vetää puoleensa kansainvälisiä osaajia monipuolisten ja hyvien työmahdollisuuksien, korkean elämänlaadun ja yhteiskunnallisen vakauden ansiosta, sanoo BCG:n osakas Tapio Schrey tiedotteessa.

Suomalaiset muuttaisivat työn perässä mieluiten Ruotsiin, aivan kuten vuonna 2021 tehdyn tutkimuksenkin mukaan. Muita suosikkimaita ovat Saksa, Norja sekä Espanja. 

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Kaiken kaikkiaan suomalaisten muuttohalukkuus ulkomaille työn perässä on laskenut vuodesta 2021. Aktiivisesti töitä ulkomailta etsii nyt vain 9 prosenttia verrattuna vuoden 2021 takaiseen 20 prosenttiin. 

Suomalaisten muuttohalukkuus on matalampi kuin globaalisti. Kansainvälisistä osaajista 23 prosenttia etsii aktiivisesti töitä ulkomailta.

Suomalaisten vähäinen muuttohalukkuus johtuu tutkimuksen mukaan yhteiskunnallisista ja kulttuurisista tekijöistä. Nuorten suhteellisen pieni osuus työvoimassa, perheen perustaminen ja asettuminen tiettyyn paikkaan sekä perhesiteiden arvostus yhdessä vähentävät suomalaisten halua muuttaa.

Ulkomaiselle työvoimalle kaikkein houkuttelevin maa on tutkimuksen mukaan Australia. Edellisen tutkimuksen suosikki oli Kanada.

Decoding Global Talent kyselytutkimukseen vastasi yli 150 000 vastaajaa 188:ssa eri maassa. 

Suomalaisia vastaajia tutkimuksessa oli 1217. 

Kysely tehtiin yhteistyössä The Stepstone Groupin ja The Network -rekrytointiverkoston kanssa, jota Suomessa edustaa digitaalisia rekrytoinnin ja työnhaun ratkaisuja tarjoava Laura.