Exolyt
Digitaalisuus

Suomalainen markkinointiteknologia-alan toimija keksi, miten brändit voivat saavuttaa aiempaa parempia tuloksia lyhytvideoillaan – nyt asiakkaita on jo 20 maassa, ja edessä siintää miljardimarkkinat

25.11.2022 8:45
Toni Rajamäki
Exolyt luotiin alun perin somevaikuttajille, mutta sitten yritykset kiinnostuivat työkalusta.

Lähes jokainen markkinoinnin päälle ymmärtävä brändi tekee tänä päivänä lyhytvideoita. TikTokin valtava kasvu on yksi merkittävä syy, mutta samaan aikaan myös muut alustat ovat ymmärtäneet lyhytvideoiden arvon. Instragramissa ja Facebookissa on nykyään Reels-videot, ja YouTubella on oma Shorts-videopalvelu.

Kaikki mittarit näyttävät, että brändien kannattaa panostaa lyhytvideoihin – ja niin ne tekevätkin yhä kasvavissa määrin.

Lyhytvideoiden suosion kasvu on synnyttänyt myös uusia mahdollisuuksia markkinointiteknologia-alalle, jossa tuhannet toimijat haluavat ottaa omansa lyhytvideomarkkinasta. Yksi tällainen yritys on suomalainen Exolyt, joka on lyhyessä ajassa herättänyt suurta kiinnostusta maailmalla: startup on vasta juuri “klousannut” siemenrahoituskierroksensa, mutta asiakkaita on tällä hetkellä jo 20 maassa ympäri maapalloa. 

Nopea onnistuminen kertoo Exolytin työkalusta paljon. MarkkinointiUutiset tapasi yhden startupin perustajista, Jonne Bovellánin, 28, ja kysyi, mistä pöhinä yrityksen ympärillä johtuu. Bovellánin mukaan Exolytin etuna on etenkin se, että yritys on ollut ajoissa liikkeellä.

– Maailmassa on yksi yritys, jonka laskemme kilpailijaksi, ja sekään ei ole täysin samanlainen toimija kuin me, hän avaa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Exolytin ratkaisu kuulostaa kieltämättä nerokkaalta: suomalaisyritys on kehittänyt analytiikkatyökalun, jolla brändit pystyvät huomaamaan TikTok-julkaisujensa toimivat asiat ja tunnistamaan TikTokissa aluillaan olevia trendejä.

Bovellán käyttää esimerkkinä kauneudenhoitoalalla toimivaa brändiä. Brändi voi työkalun avulla huomata, jos jokin sen tuotteista trendaa TikTokissa paremmin kuin muut. Brändi voi samaan aikaan saada tietoa myös siitä, millaisia tuotteita sen kannattaisi kehittää.

– Eli tarjoamme heille helpolla tavalla “insightia” lyhytvideoista. Datasta nähdään, mitä markkinassa tapahtuu ja mikä toimii omassa markkinoinnissa ja mikä ei. 

Näin lyhytvideoilla on mahdollista saada aiempaa parempia tuloksia. Työkalu analysoi muun muassa videoiden kommenttikenttiä ja tunnistaa sieltä niin negatiiviset kuin positiiviset viestit, minkä myötä brändi näkee helposti, mitä yrityksestä tai sen tuotteista tai palveluista puhutaan.

Tarjoamme helpolla tavalla “insightia” lyhytvideoista. Datasta nähdään, mitä markkinassa tapahtuu ja mikä toimii omassa markkinoinnissa ja mikä ei. 

Työkalu auttaa samalla tunnistamaan alustan trendejä, joita TikTok on täynnä. Yleensä brändien ongelmana on, että trendit huomataan liian myöhään, jolloin näkyvyyden hankkiminen vaikeutuu. Jos on trendin päällä heti alkuvaiheessa, näkyvyys voi olla moninkertainen.

– Kyseessä voi olla vaikkapa trendaava ääni tai tanssi. Tällöin brändit voivat olla trendissä mukana etunenässä.

Exolyt on kuitenkin vasta alkutekijöissään, ja tällä hetkellä voidaan puhua vain suuresta potentiaalista. Monet lupaavat, nerokkaalta kuulostavia ratkaisuja keksineet markkinointiteknologia-alan toimijat epäonnistuvat syystä tai toisesta. 

Exolytillä on työn alla muun muassa työkalun kehittäminen entistä paremmaksi ja skaalaaminen muille alustoille. Seuraavaksi yritys aikoo tuoda työkalun YouTube Shorts -palveluun, ja tulevaisuudessa mikään ei estä laajentumista esimerkiksi Facebookiin tai Instagramiin. 

Bovellán tietääkin, että Exolytillä siintää edessä valtava markkina, joka kasvaa kovaa vauhtia.

– Aina voi heittää arvioita kymmenien miljoonien eurojen tuotoista, mutta olennaista on vaikuttajamarkkinoinnin alustojen markkinan koko, joka on tänä vuonna maailmassa 14 miljardia dollaria. Me kuulumme analytiikkakategoriaan, joka on noin 25 prosenttia kokonaissummasta. Vuoteen 2030 mennessä kokonaissumma on arvioiden mukaan 140 miljardia eli kymmenkertainen tähän vuoteen verrattuna.

Bovellán on oikeassa. Ilman mitään radikaalia muutosta vaikuttajamarkkinoinnin alustojen markkina kasvaa satoihin miljardeihin. Aika näyttää, paljonko Exolyt ottaa miljardimarkkinasta, vai ottaako mitään. Varmaa on kuitenkin se, että suomalaisella startupilla on nyt iso iskun paikka.